Jury voorronde

Hayo Boerema
Theo Jellema
Stef Tuinstra

Hayo Boerema

Nederlands | English

Hayo Boerema (Groningen, 1972), studeerde orgel, kerkmuziek, koordirectie en improvisatie aan de conservatoria van Den Haag en Rotterdam. Verdere specialisatie volgde, bij Jos van der Kooy, Naji Hakim en Ben van Oosten.
Hij won prijzen tijdens diverse concoursen en festivals o.a. in Wenen (1998), Neurenberg (1999), Parijs (1999), St Albans (2001), Nijmegen (2004) en Kotka (2005).
Sinds december 2005 is hij organist van de Grote of St. Laurenskerk te Rotterdam.
In 2009 ontving hij van de Société Académique d’Education et d’Encouragement ‘Arts, Sciences, Lettres’ in Parijs de zilveren medaille vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelkunst.
Sinds 2010 is hij verbonden aan Codarts Hogeschool voor muziek in Rotterdam als docent improvisatie.

 

Theo Jellema

Nederlands | English

Theo Jellema (1955) studeerde orgel aan het conservatorium te Groningen in de orgelklas van Wim van Beek en behaalde zijn solodiploma met onderscheiding in 1978. Naast zijn werkzaamheden als stadsorganist van Leeuwarden is hij docent hoofdvak orgel aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Hij heeft een uitgebreide concertpraktijk die hem voerde naar een groot aantal Europese landen en naar Rusland, Japan en Korea. In de loop der jaren speelde hij verschillende ‘integrales'. Voor de opnamen in het kader van het project All of Bach van de Nederlandse Bach Vereniging speelde hij een aantal van Bachs orgelwerken.
Theo Jellema jureert bij belangrijke Europese orgelconcoursen en geeft masterclasses in binnen- en buitenland. Hij maakte cd-opnamen van belangrijke historische orgels en is werkzaam als orgeladviseur.
In het najaar van 2019 verscheen van zijn hand 'Orgelbouw na 1945 in Friese kerken'.

 

Stef Tuinstra

Nederlands | English

Stef Tuinstra studeerde orgel, piano, clavecimbel en trombone aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Hij behaalde Summa Cum Laude het Master-diploma voor orgel, het 1e graads diploma kerkmuziek en koordirectie, de Prix d'Excellence voor orgel en de koraalprijs ter gelegenheid van het Nationaal Improvisatie Concours te Bolsward. Ook werd hij onderscheiden bij het Internationaal Clavecimbel Concours te Brugge.
Hij is in deeltijd organist van het beroemde barokorgel in de Martinikerk en de Nieuwe Kerk te Groningen (3-klaviers orgel uit 1831) en leider van de Noord-Nederlandse Orgel-Academie (NNOA), is o.a. actief met eigen CD-producties van het label NNOA. Vele jaren was hij tevens koor- en orkestdirigent.
Stef Tuinstra concerteert en is masterclassdocent in verschillende Europese landen, Japan en de USA.
Hij staat bekend als inventief improvisator in verschillende stijlen van Renaissance tot hedendaags. Zijn orgel-CD’s worden gezien als baanbrekend, van hoog artistiek niveau en blijvend actueel. Twee produkties ontvingen een gedeelde Edisonprijs. Een 3-cd album (label Document) met de integrale orgelwerken van Georg Böhm wordt wereldwijd beoordeeld als een nieuwe interpretatiestandaard voor barokke Noordduitse orgelliteratuur en kreeg o.a. in ‘Luister’ een 10.
Als gecertificeerd orgelbouwadviseur werkt Stef Tuinstra nauw samen met diverse protestantse kerken en stichtingen in Nederland en met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Inmiddels heeft hij al 150 projecten op zijn naam staan en daarbij ook internationaal een gezaghebbende reputatie opgebouwd.
Ook is hij auteur van diverse (internationale) publicaties over orgelbouw en -spel. Zie op www.nnoa.nl.