Jury voorronde

Theo Jellema

Nederlands | English

Theo Jellema (1955) studeerde orgel aan het conservatorium te Groningen in de orgelklas van Wim van Beek en behaalde zijn solodiploma met onderscheiding in 1978. In 1981 behaalde hij het diploma Theorie der Muziek. Hij was jarenlang orgeldocent aan de conservatoria van Arnhem en Zwolle. Nu is hij naast zijn werkzaamheden als organist van de Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden docent hoofdvak orgel aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Hij heeft een uitgebreide concertpraktijk die hem voerde naar een groot aantal Europese landen, naar Rusland, Japan en Korea. In de loop der jaren speelde hij verschillende ‘integrales’ (Franck, Messiaen, Bach). Voor de opnamen in het kader van het project All of Bach van de Nederlandse Bach Vereniging speelde hij een aantal van Bachs orgelwerken.
Theo Jellema jureert bij belangrijke Europese orgelconcoursen (Vilnius, Alkmaar, Brugge, Toulouse, Pistoia) en geeft masterclasses in binnen- en buitenland. Hij maakte cd-opnamen van belangrijke historische orgels. Voor de Commissie Orgelzaken van de Protestantse Kerk in Nederland is hij werkzaam als orgeladviseur.

 

Peter Westerbrink

Nederlands | English

Peter Westerbrink is sinds 1992 organist van het Arp Schnitger-orgel in de Der Aa-kerk in Groningen. Tevens is hij organist van Noordbroek (Schnitger/1696).
Hij studeerde orgel bij Margreet Prinsen en Wim van Beek aan het Stedelijk Conservatorium in Groningen, verder schoolmuziek, kerkmuziek en Duits. Hij maakte jarenlang de orgelprogramma's voor de NCRV en was een van de artistieke leiders van het befaamde Dollard Festival (1981-2001).
Peter Westerbrink heeft om zijn interpretatie en kennis van de oude Noord-Duitse orgelmuziek internationaal een naam weten op te bouwen als concertgever, docent en jurylid. Zijn meest recente project is de cd-serie ’Franz Tunder in perspectief’, opgenomen op een vijftal Schnitgerorgels.

 

Bernard Winsemius

Nederlands | English

Bernard Winsemius studeerde orgel bij Anthon van der Horst en Albert de Klerk aan het Amsterdams Conservatorium en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Zijn studies werden bekroond met de Prix d'Excellence voor orgel (1970) en beiaard (1971). De Vereniging Vrienden van het Concertgebouworkest verleende hem in 1971 de Zilveren Vriendenkrans.
Bernard Winsemius was jarenlang als docent orgel verbonden aan het Rotterdams Conservatorium en als docent beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool. Hij vervulde tal van gastdocentschappen, onder andere in Praag, Londen, Toulouse, Oslo en Rome en doceerde geregeld aan de Internationale Zomeracademie voor Organisten in Haarlem. Hij is emeritus-stadsbeiaardier van Haarlem en Amsterdam en sinds 2012 actief als freelance beiaardier.
In 1981 werd hij samen met Gustav Leonhardt benoemd tot organist van de monumentale historische orgels in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, een functie die hij nog steeds vervult.
Hij concerteerde over de gehele wereld en maakte tal van opnames voor LP, CD en DVD.