Jury concours

Theo Jellema

Nederlands | English

Theo Jellema (1955) studeerde orgel aan het conservatorium te Groningen in de orgelklas van Wim van Beek en behaalde zijn solodiploma met onderscheiding in 1978. In 1981 behaalde hij het diploma Theorie der Muziek. Hij was jarenlang orgeldocent aan de conservatoria van Arnhem en Zwolle. Nu is hij naast zijn werkzaamheden als organist van de Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden docent hoofdvak orgel aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Hij heeft een uitgebreide concertpraktijk die hem voerde naar een groot aantal Europese landen, naar Rusland, Japan en Korea. In de loop der jaren speelde hij verschillende ‘integrales’ (Franck, Messiaen, Bach). Voor de opnamen in het kader van het project All of Bach van de Nederlandse Bach Vereniging speelde hij een aantal van Bachs orgelwerken.
Theo Jellema jureert bij belangrijke Europese orgelconcoursen (Vilnius, Alkmaar, Brugge, Toulouse, Pistoia) en geeft masterclasses in binnen- en buitenland. Hij maakte cd-opnamen van belangrijke historische orgels. Voor de Commissie Orgelzaken van de Protestantse Kerk in Nederland is hij werkzaam als orgeladviseur.

 

Jon Laukvik

Nederlands | English

Jon Laukvik begon zijn muziekstudie in Oslo en vervolgde zijn orgel studie in Keulen bij Michael Schneider. Daarnaast studeerde hij klavecimbel bij Hugo Ruf. Van 1980 – 2016 doceerde hij aan de University of Music and Performing Arts in Stuttgart, Duitsland. Sinds 2016 is hij als professor verbonden aan het Norwegian Academy of Music in Oslo en hij is gastdocent aan de Royal Academy of Music, London.
Laukvik heeft geconcerteerd in heel Europa, Canada, Japan, Korea, Israël en de Verenigde Staten. Daarnaast is hij veelgevraagd jurylid bij concoursen in Chartres, Dallas, Dublin, Nuremberg, Odense, Alkmaar, de ARD-competition Munich, St Albans, Montreal en Praag.
Naast organist is Laukvik ook componist van werken voor orgel solo, orgel met andere instrumenten en vocaal en ander instrumentaal repertoire.

 

Paolo Crivellaro

Nederlands | English

Paolo Crivellaro studeerde in Milaan en Basel en concerteerde al snel in beroemde concertzalen als de Philharmonie Berlin, Finlandia Hall in Helsinki, Palais of Arts in Boedapest, het Mariinsky Theater in St. Petersburg, Torch Center in Seoul, de Meistersingerhalle van Nürnberg en in vel egrote kathedralen in Europa. Hij geeft gastlessen aan conservatoria in onder andere Praag, Parijs Helsinke, Tokyo, Lyon, Seoul, St. Petersburg en Groningen. Sinds 2001 is hij professor aan de Universität der Künste” in Berlijn. Paolo is veelgevraagd jurylid bij concoursen als het Odense International Organ Competition, Toulouse-les-Orgues, Prague Spring Music Festival, Innsbruck (Paul Hofheimer), Alkmaar (Internationaal Schnitger Orgelconcours), Freiberg (Silbermann Orgelwettbewerb), Linz (Anton Bruckner), Magadino (Festival Organistico Internazionale), Milaan, Kotka en in Füssen. Hij is expert op het gebied van historische orgels en orgelbouw en heeft daarover veel onderzoek gedaan en gepubliceerd.

 

Masaaki Suzuki

Nederlands | English

Suzuki is de zoon van christelijke ouders die allebei musici waren. Vanaf zijn twaalfde speelde hij orgel tijdens de zondagse kerkdiensten. In 1979 behaalde hij aan de Tokyo University of the Arts zijn diploma's orgel en dirigeren. Hij ging zich vervolgens verder bekwamen voor orgel (Piet Kee), klavecimbel (Ton Koopman) en improvisatie (Klaas Bolt) aan het Conservatorium van Amsterdam. In 1980 behaalde hij een Tweede prijs in het concours voor klavecimbel (basso continuo) en in 1982 de Derde prijs voor orgel, beide in de internationale wedstrijden die jaarlijks worden georganiseerd in het kader van het Festival Musica Antiqua.
In 1981-1983 doceerde hij klavecimbel aan de Muziekhogeschool van Duisburg in Duitsland. Terug in Japan gaf hij talrijke concerten, zowel op orgel als op klavecimbel. Hij organiseerde ook de concerten die werden gegeven in de Universiteit voor vrouwen van Shoin in Kobe, waar in de kapel een klassiek Frans orgel, gebouwd door Marc Garnier, werd geïnstalleerd. Vanaf 2005 was hij docent orgel en klavecimbel aan de Geijutsu Universiteit (Muziekconservatorium) in Tokyo. Hij stichtte en leidde er het departement Oude Muziek. Op 1 juli 2009 werd hij gastprofessor voor koordirectie aan het Yale Institute for Sacred Music en dirigent van de Yale Schola Cantorum.
In 2012 was hij artist in residence tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht, het grootste festival voor oude muziek ter wereld. In januari 2015 werd Suzuki onderscheiden met een eredoctoraat van de Theologische Universiteit Kampen.

 

Christophe Mantoux

Nederlands | English

Christophe Mantoux is orgeldocent aan het Conservatoire régional de Paris en aan het Pôle supérieur de Paris. Daarvoor doceerde hij aan het conservatorium in Straatsburg en is sinds 1995 titulair organist aan de beroemde Kerk van Saint-Séverin in Parijs. Hij concerteerde in meer dan twintig Europese landen, Noord- en Zuid-Amerika, Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten.
In 1984 won hij de prestigieuze Grand Prix bij het Chartres International Organ Competition. Daaruit resulteerde een aanstelling als titulair organist aan de kathedraal Chartres van 1986 – 1992. Hiernaast is Christophe veelgevraagd jurylid bij diverse concoursen over de hele wereld.

 

Daniel Zaretsky

Nederlands | English

Daniel Zaretsky studeerde piano en orgel aan het conservatorium in Leningrad bij Eduard Bazanov en Nina Ivanovna Oksentian. Hij vervolgde zijn studie aan het Staatsconservatorium van Kazan bij Rubin Abdoullin en aan het Sibelius Music Academy in Helsinki bij Kari Jussila.
Daniel was als organist verbonden aan het prestigieuze Grand Philharmonic Hall in St. Petersburg en gaf hij les aan het Nizhnij Novgorod Staatsconservatorium. Momenteel is hij orgeldocent aan de universiteit van St. Petersburg en hoofd van de afdeling orgel en klavecimbel.
In 2006 werd hem door de Russische overheid de titel “Honoured Artist of Russia” toegekend.